fenixthegreen.blogg.se

Träning och hälsa. Kost och moral.

Ta det lugnt. Ta hand om dig!

Kategori: Allmänt

Katharsis, eller själslig rening. Vi behöver alla börja om på nytt ibland. Tömma ut det gamla, skaka av oss dammet och börja om med tomma blad, helt förutsättningslöst. Med tiden samlar vi på oss en massa intryck, idéer och vanor. För att inte tala om skräp, rent materiellt. Jämför med en dator, ibland måste vi starta om den och köra en defragmentering för att få struktur på allt vilket får datorn att gå lite smidigare. Vi är inte mycket bättre än våra datorer - vi måste också rensas och starta om ibland för att få struktur på våra liv. 
 
Rent materiellt är det inte så svårt. Vi måste helt enkelt städa ibland och slänga sånt som bara legat och skräpat alltför länge. Skittråkigt, men det brukar kännas bra efteråt. Lite mer intressant i min smak är att prata om själslig rening (jag förutsätter att vi alla ibland tvättar oss så att den kroppsliga reningen kan vi nog lämna odiskuterad). Sätten att nå själslig rening är många, det gäller bara att hitta sitt eller sina sätt. Det viktiga är att vi tar oss tiden att göra det. Inom yoga pratar man om att ifall man inte har tid att göra yoga så är det precis då man behöver göra det. Nu när semestrarna börjar lida mot sitt slut och vi går in i vanliga arbetsrutiner igen är det viktigt att vi inte glömmer bort oss själva. Tio minuter om dan att lägga på oss själva kan vi alla ta och detta måste vi prioritera, oavsett hur stressigt allt är runtomkring oss. Om vi inte investerar i denna lilla stunden för att hitta oss själva så riskerar vi att fastna i hjulspår som kanske inte alls ligger i linje med vad vi vill. Jämför med killen som springer med cykeln bredvid sig. Kunde killen bara stanna, tänka efter, hoppa upp på cykeln och cykla iväg så hade allt gått så mycket smidigare och snabbare. Ofta är vi de som springer med cykeln bredvid oss och slår smalbenen på tramporna eftersom vi inte tar oss tiden att stanna upp och tänka efter. 
 
Som sagt, sätten att nå själslig rening är många. Man kan gå på skogspromenad, man kan köra yoga, man kan köra ett stenhårt träningspass, man kan sitta still i soffan utan att göra något alls. Vi måste bara hitta vårt eget sätt som tilltalar oss. Huvudsaken är att vi tar oss tiden att göra det. Är vi ute i naturen så ska vi försöka njuta av naturens egna storslagenhet och glömma samhällets stress. Kör vi ett hårt träningspass så KAN vi inte tänka på annat än att köra vidare och överleva en minut till. Ett yogapass siktar på att medvetet stänga ute alla yttre intryck genom att vi fokuserar på vår egna kropp och vår egna andning - allt runtomkring oss försvinner. 
 
Stressen att ta oss över tröskeln och ge oss den lilla egentiden kan vara svår, men det är värt mödan och utan att göra det kommer vi att bli trötta och sega ju längre tiden går, likt våra datorer som inte får starta om på länge. Det vi vill uppnå är en nollställning, en kort stunds andrum från all stress som finns runt om oss jämt och ständigt. I denna nollställning där vi slipper överflödet av yttre intryck kan vi för en gångs skull höra oss själva och njuta av harmonin i att ta hand om oss själva. Vi hittar oss själva och kan påminna oss om vad vi tycker om, vart vi är på väg, vad vi drömmer om. Vi får nya idéer och ny livsglädje. Ibland kan det leda till större livsomvälvande förändringar och hur skrämmande de än må vara så går livet ändå vidare och vi får chansen att börja om på ett större sätt och vi ska då försöka njuta av det spännande med att bygga nytt - leka gud och skapa vår egen nya värld. 
 
Men jag kan inte nog betona, även i större förändringsarbete, eller kanske till och med framförallt då. TA DET LUGNT! Andas, ta en liten stund för dig själv och dina egna tankar. Lyssna på dig själv och låt tankarna flöda fritt. Det är det enda sättet på vilket du hittar rätt bland dina drömmar, utan att blanda ihop drömmar med andras krav och dina föreställningar om "måsten". Du är din egen gud, du bestämmer över ditt liv!