fenixthegreen.blogg.se

Träning och hälsa. Kost och moral.

Håll huvudet högt

Kategori: Allmänt

I en föränderlig omvärld kan det ibland vara svårt att hålla modet uppe och orka kämpa på. Det drabbar oss alla att vi då och då tappar modet och energin på grund av alltings jävlighet. Dagar eller perioder då allt tycks gå emot oss och våra planer. Dessa dagar ska vi bekämpa och ta oss förbi. Vi måste mästra upp lite jävlaranamma och komma ut som starkare människor på andra sidan. 
 
Allt handlar om perspektiv. Allt kan göras oändligt jobbigt och besvärligt. Jag kan välja att ta perspektivet utifrån hela universum och se mitt problem som helt obetydligt litet i det stora hela - vad gör det att jag har en spåga i fingret om man tittar från en galax långt, långt borta?! Detta perspektiv kan å andra sidan vara jobbigt i sig - vad i all världen spelar det för roll vad jag gör när jag är så liten i det stora hela. 
 
Ett annat perspektiv är att avskärma sig helt från omvärlden och fokusera på sig själv och sina närmsta - så länge där är någon som tänker på ensjälv så finns det hopp om bättre tider och en bättre värld (om inte annat så tänker man oftast själv på sig själv). Detta perspektivet är inte heller problemfritt eftersom om det kör ihop sig i ens eget huvud när man bara har sig själv att tänka med, så kan det vara svårt att hitta in på banan igen. 
 
Hinder är till för att övervinnas, så även de mentala. Det första man måste göra är att lokalisera och se problemet för vad det faktiskt är, utan att blanda in en massa som inte är relevant. Om mitt hinder är den här väggen framför mig, då behöver jag inte oroa mig för ifall jag har stängt av spisen därhemma just nu. Om problemet är tid, pengar och/eller kärlek, välj då ett av problemen och fokusera på det. Allt har sin tid, jag kan inte prestera mitt toppresultat på den där väggen ifall jag samtidigt oroar mig för vad andra tycker om färgen på min tröja.
 
Är det problemet inom mig? Har jag hittat på det själv? Kommer problemet utifrån, dvs en annan person eller händelse som är orsaken? Var ärlig nu - är det verkligen en annan person eller händelse som är problemet, eller kan problemet delvis härledas till migsjälv?! Vad VET jag egentligen om vad andra tänker och har för avsikt? 
 
Nästa steg är att se vad jag kan göra åt problemet och hindret. Det enklaste och samtidigt kanske det svåraste att påverka är oss själva. Det är trots allt jag som bestämmer över mina tankar och det är jag som måste göra valen om vad jag ska göra. Vad andra gör och vad som händer runt om oss kan vi bara påverka till viss del. Har vi bra koll på vad som är problemet, vilken typ av hinder det är, så kan vi använda olika strategier för att ta oss förbi. Den närmsta lösningen är att börja titta inom sig själv - vad kan jag göra med mig själv för att det ska lösa sig?
 
Kan jag påverka situationen eller någon person för att närma mig någon lösning? (Uppmaning: vi håller oss inom moralens gränser, dvs vi blir inte grottmänniskor och klubbar ner någon eller något). KAN jag överhuvudtaget påverka något? Eller är det kanske bara en allmänt jävlig situation? Isåfall, luta dig tillbaka, lägg dig på rygg - det finns inget mer att göra. Slappna av och ge upp. Försök istället hitta kraft inom ett helt annat område i livet och världen - engagera tankarna med något helt annat. Må det så vara yoga, extremsport eller favoritfilmen. Engagera dig i andra stackare som kanske har det ännu värre - att hjälpa andra kan ha en stärkande effekt eftersom det ger en bra känsla av meningsfullhet.
 
Är det något jag kan påverka, antingen genom att ändra migsjälv eller säga till någon annan att göra en liten ändring av något? Ta då tag i det direkt, börja jobba med alternativet. Vänta inte med att försöka göra något bättre. Om man inte försöker så kommer vi aldrig att lära oss om det var ett bra alternativ eller inte. Lyssna på dig själv och känslan i maggropen/hjärtat vad som känns bäst. Även om det kanske låter orimligt i huvudet så är det ändå mest rätt för dig om det känns bra i maggropen/hjärtat. Du kommer att kunna arbeta bäst med ett alternativ som känns bra. Inga hinder är förstora eller omöjliga, det finns bara olika lösningar på det. Det svåra är kanske att hitta rätt lösning, men en lösning som känns bra för dig kan inte vara fel.
 
Snett kan också vara rätt - våga våga, låt inte feghet vara ett hinder. Låt inte andras pekfingrar vara ett hinder, lyssna på dig själv och sprid kärlek till alla omkring dig.
 
Alltså, titta ärligt på problemet. Är jag eller någon annan orsak till det? Kan jag eller någon annan lösa det? Om jag kan göra något - gör det. Kan någon annan göra något, be denne göra det. 
 
Låt oss nu göra något bra. Gå ut och gör livet till ett äventyr. Ha roligt undertiden och hjälp andra att också ha roligt!