fenixthegreen.blogg.se

Träning och hälsa. Kost och moral.

Öppna ditt sinne

Kategori: Allmänt

Vi måste bli mer öppna för att kunna se och förstå vad som händer runt omkring oss. Likt tomma blad eller tomma bägare ska vi möta vardagen för att vara mottagliga för vad världen har att ge oss. Med ett blockerat sinne, fullt av en massa tankar på allt måste vi går och dras med, så kan vi helt omöjligt se allt som händer omkring oss. 
 
Med ett öppet sinne fungerar vårt perceptionssystem betydligt bättre - vi ser, hör, känner, luktar och smakar allt mycket bättre. Det behövs inget sjätte sinne för att förstå sig på omvärlden och kunna dra slutsatser om framtiden. Om vi är mottagliga för allt som händer omkring oss så är det inget fantastiskt magiskt med att kunna tolka och inse hur världen kommer att se ut inom en snar framtid. Jag menar inte att vi på ett direkt medvetet plan uppmärksammar och tolkar allt omkring oss. Det behöver vi verkligen inte göra, den biten kan hjärnan få ta hand om själv. Däremot måste vi vara öppna så att hjärnan har utrymme för att ta in och processera allt för att kunna förstå. 
 
Jämför med att springa barfota. Du måste inte direkt uppmärksamma varje sten eller hålighet i marken du springer på. Det räcker att dina ögon ser och din hjärna vet - denna informationen finns sen tillgänglig för ben och fötter som går på autopilot - du tänker ju såklart inte på hur varje steg föranleds av att lårmusklerna spänns, foten förs framåt osv. Det flyter helt enkelt bara på. Likadant är det med allt vi företar oss. Om vi är öppna och kan ta till oss allt som händer och finns omkring oss, så kan vi också använda denna informationen och dra rätt slutsatser om vad som är lämpligt att göra. 
 
Inte minst gäller det att lyssna på sig själv. Vad vill du? Inte vad du bör, inte vad du måste, inte hela listan av allt som ska hinnas med i livspusslet, utan - Vad vill du?? Lyssna, se, känn, smaka och hör dig själv.
 
Stanna upp lite. Börja med att ta 30 sekunder någon gång per dag och upplev. Släpp alla tankar och krav. Upplev - känn, se, lyssna smaka och hör - rensa bort allt annat och var i nuet. Med lite övning kommer vi att fungera mycket mer effektivt och må betydligt bättre på köpet. Vi blir mycket mer tillfreds med oss själva, vi behöver ta det lugnt och ha bättre kontakt med både oss själva och allt runtomkring oss - både personer, djur och natur. Allt har sin plats, sin roll och sin information till oss som vi kan använda för att kunna röra oss på bästa möjliga sätt genom livsdjungeln. 
 
Ha en skön sommar!

Elitmänniskor eller mindre värda

Kategori: Allmänt

Var Jimi Hendrix en bra människa? Var Saddam Hussein en bra människa? Eller var George W Bush en bra människa som fick Saddam avrättad? Är JAG en bra människa? Det vill jag ju gärna tro. Om jag nu är en bra människa (låt oss anta att jag gör något rätt iaf), finns det då människor som inte är bra människor? Finns det bättre och sämre människor? Helt plötsligt är jag inne och rangordnar människor och är farligt nära att peka ut vissa som bättre, elitmänniskor och andra som mindre värda och hur påverkar det mitt beteende och beslut om dessa olika värda människor? 
 
Så vill jag inte ha det. Jag vill inte peka finger och säga att den ena är bättre än den andra. Alla ska vara lika värda och ha samma chans, tycker jag, oavsett var man är född och hur mycket släkt eller pengar man har. Det är alltså inte Saddam Hussein i sig som är bra eller dålig. Snarare är det hans beteende, vad han gör, som ska bedömas. Där kan jag gärna gå in och peka med hela handen och säga att det han gjorde mot de stackars minoriteterna var för jävligt. Likaså dömer jag gärna hans nemesis Georges beteende som för jävligt som fick Saddam avrättad. Att medvetet välja att någon annan ska dö har jag väldigt svårt att acceptera som bra.  
 
Jag menar inte att vi föds som tomma blad, jag tror absolut att vi har med oss viss nedärvd kunskap, men vi föds som neutrala i gott och ont. Uppfostran och social påverkan formar oss sen och får oss att fatta vissa beslut och val, vilka i sin tur leder till att vi ställs inför vissa andra val osv. Allt har konsekvenser. Vi kan omöjligt förutse dem alla och ibland har vi inte ens tid att tänka efter alls. 
 
Jag vill som sagt gärna tro att jag är en bra människa, dvs att jag har ett bra beteende. En enkel tumregel jag försöker gå efter när jag ställs inför val är "Hur väljer jag så att det blir mest glädje och nytta här i världen?" Många beslut berör bara mig själv och då behöver jag inte tänka på andra alls, men en en snabb överblick över konsekvenserna är ändå inte fel för att vara säker på att ingen skadas av vad jag tänker göra. Tumregeln kan göras väldigt enkel genom att bara precis fråga sig "Vad vill jag?", men även oändligt komplicerad genom att ställa krav på att verkligen tänka igenom konsekvenserna beslutet kan ha på mig, på närstående, på samhället, på miljön, på framtiden (både mig i framtiden och allt annat). Nivån av hur komplicerat man ska göra det får bedömas utifrån vad som står på spel och hur sannolikt det är att det ska få någon större påverkan. Denna sannolikhet får baseras på vår erfarenhet. Ex. jag tror inte det spelar så stor roll för någon annan än mig om jag handlar 0,5% mjölk eller 1,5% - Vad vill JAG? Vid mer avancerade val bör man tänka på mer än sig själv just nu och tänka efter ifall någon påverkas negativt. Hur pass detta sätt att leva verkligen gör mig till en människa med bra beteende får andra avgöra. Jag tror iallafall det är rätt och jag försöker ibland orimligt mycket att välja så andra också får det så bra som möjligt.
 
Så istället för att klassificera folk som bättre eller sämre. Titta istället på vad de faktiskt gör. Skit i hur de ser ut och fokusera på vilka val de gör och varför de väljer så. Ha tålamod med att låta andra ta sina beslut och fråga gärna varför någon har valt som den har gjort istället för att fördöma det direkt. Kan personen inte förklara sig är det troligare att den tänker efter mer nästa gång än om man går in och fördömer det direkt som dåligt - detta leder troligen bara till olycka för alla. Världen måste ju bli bättre om alla är glada! Börja med dig själv - vad gör dig glad? Gör dig själv glad!
 
 
 
 

Go Green

Kategori: Allmänt

Varför bry oss om naturen? Innebär det bekvämlighet och njutning eller omak och omständligt? Och vad är det som är bekvämt och njutbart och vad är omständligt? Att vara i naturen kan vara bekvämt, men att ta hand om den kan vara omständligt. Samtidigt kan mycket som är omständligt göras smartare och samtidigt spara naturen (exempelvis lokalproducerade produkter som transporteras jorden runt innan det når vår lokala butik). 
 
Utan att bli alltför politisk vill jag skissa upp en utopi och därmed klaga lite. När jag idag var ute och städade hinderbanan, vilket måste göras ibland, så blev kontrasten mellan skön natur och industrisamhälle väldigt tydlig. Mitt i mitt dagdrömmeri, när jag går i grönt mjukt gräs med vita fjärilar flygande runt mig och skogsfågelkvitter i bakgrunden, så avbryts jag i min njutning av en stor lastbils brölande på vägen en bit bort och jag måste samtidigt bocka mig för att plocka bort en gammal chipspåse och ett blött, sumpigt cigarettpaket som någon slängt. Äckligt och tråkigt. Jag städar hinderbanan för att mina kunder ska slippa se sån skit. Det är inte så svårt för folk att slänga sitt eget skräp, det känns som det minsta man kan begära. Visst tycker jag det är tråkigt att jag ska behöva göra det, men det är ändå överkomligt, jag kan göra det. Värre är det med bilarna. 
 
Vilken skillnad det skulle vara i ljudbilden om vi hade haft ett bilfritt samhälle. Vad mycket tystare det skulle vara. Tänk på hur mycket det låter om våra vägar. Vilket konstant buller vi går och dras med egentligen. Det känns inte alls som 2014. Brölande maskiner borde vara något som tillhör 1900-talet och borde inte finnas 2000. Jag vill inte gå tillbaka till en tid före bilarna, för visst uppskattar jag ett snabbt transportmedel och bekvämligheten i att kunna sätta mig och bara sitta mig mellan punkt A och punkt B. Det jag hellre hade velat var ett nytt sätt att ta sig fram som inte låter och inte smutsar ner. Jag vill kunna transportera mig sittande (säger jag som driver träningscenter...), men jag vill också kunna plocka vildhallon från dikeskanten utan att behöva tänka en extra gång på att "Oj, nä, bilarna har förstört så att jag inte kan äta sånt som vuxit längs vägen utan att oroa mig för vad de spytt ut för något olämpligt". De bekväma bilarna ger oss alltså både dålig ljudmiljö och försämrar miljön med sina avgaser. Då har vi inte ens börjat ta upp alla indirekta konsekvenser de innebär med olja, bly, och industrin i att bygga dem. Men bekväma är de och ibland till och med snygga. Jag gillar dem och bekvämligheten, men jag ogillar det de för med sig. 
 
En av de bättre personerna jag känner, en mycket märklig person, men väldigt bra, har byggt en fantastiskt snygg scoter/moped/chopper som är eldriven. Ljudlöst blåser den upp i 40 knyck på nolltid och glider sen fram utan att låta. Man kan sitta på den i skön choppersstil, man kan stå upp på den eftersom den har fotplatta som en scoter och man behöver inte oroa sig för att skita ner naturen. Helt plötsligt kan jag både få bekvämligheten och jag får något som kan vara snyggt (modell efter smak, såklart). Jag vill ha en sån. Mitt problem där är bara att jag helt plötsligt låter en annan bekvämlighet påverka mig. Att sitta och puttra i 40km/h är inte tillräckligt snabbt, tycker jag. Det ska gå fort mellan A och B, framförallt eftersom jag måste ta mig ganska långt för att komma till ett ställe där jag kan få tag på mjölk, bröd och kaffe. Jag har helt enkelt inte tålamod nog för att sitta och vänta på att komma dit jag vill. Detta leder mig till problem 2. 
 
Varför ska det vara så långt borta allting? Hade vi kunnat ha mer lokalproducerat och lokal försäljning av detta så hade det inte tagit så lång tid att ta sig mellan A och B. Jag kunde suttit eller stått på min 40km/h-chopper och kommit fram inom rimlig tid utan att tråka ut mitt tålamod. Vi hade inte behövt ha lastbilar som brölade förbi med min mat för att den ska åka på utflykt genom landet innan det når en affär där jag kan handla. Givetvis måste en del transporteras om jag fortfarande vill dricka kaffe och äta apelsiner, men vi hade kunnat reducera mängden onödigt oljud och istället kunna njuta av fågelkvitter när det är som bäst.