fenixthegreen.blogg.se

Träning och hälsa. Kost och moral.

Jul och nyår

Kategori: Allmänt

Jag har överlevt julafton och julfirande! Inga större problem egentligen, mentalt sett. Jag lyckades hålla ångesten i schack och ändå äta ordentligt av all julmaten. Måltiderna runtomkring kan ha blivit lite åsidosatta och påverkade, men, men, jag är nöjd med helgen ändå och är glad att det är över. Nu är det fokus framåt mot ett nytt år. 

Ännu mer nytädning

Motivationen skruvades upp rejält förra veckan. Från att jag tyckte att jag började stagnera och falla in i gamla tankar igen kom det ny motivation i början av veckan. Tror inte det fanns någon speciell orsak till att jag fick ökad motivation mer än att jag fick en stunds klartanke. Jag kom till insikten om att jag står och stampar utan att komma någonstans. Det går så vansinnigt långsamt för mig och jag lever i samma inrutade mönster hela tiden. Jag har hela tiden sneglat bakåt på gårdagen och jämfört mitt ätande och min mängd aktivitet med hur jag gör idag. På så vis kommer jag aldrig framåt. Ska jag hela tiden kopiera gårdagen och hänga upp mig på hur jag gjort igår, så kan jag inte bryta ny mark och komma vidare. Jag är hela tiden fast i gammalt mönster... Sån vill jag inte vara och jag vill inte längre vara såhär handikappad. Jag vill vara en äventyrare, så nu försöker jag göra allt för att bryta rutiner. Inga kopior av gårdagen. Tvärtom, har jag ätit något eller gjort på ett sätt ena dagen så ska jag INTE göra likadant dagen efter. Jag ska tvinga mig att bryta rutiner och på så vis komma bort från störda tvångstankar om att det måste vara samma eller liknande som dagen före. Inga fler jämförelser, varje dag är en ny dag och ska levas så. Kommer det en tanke om hur jag gjorde igår så trycks den bort med motivationen att jag ska testa något nytt.  

Samma tanke och känsla hänger kvar fortfarande en vecka senare och den är än mer aktuell nu när det närmar sig nyår. Nästa år ska jag tamejfasen inte vara sjuk. Viktmässigt har jag legat kvar på samma vikt väldigt länge nu och det känns pinsamt. Hur länge har jag inte gått och sagt att jag har x antal kilo kvar att jobba upp innan jag får göra det ena eller det andra...? Vägen dit ÄR lång, men jag MÅSTE bibehålla motivationen och jobba vidare. Varje dag får vara en kamp om det nu är vad som krävs för att jag ska komma lös och bli fri någon gång. 

Vidare motivation

Veckans vägning visade plus, vilket faktiskt kändes bra eftersom jag HAR jobbat för att nå ett positivt resultat. När vågen speglar min insatts känns det bra och rimligt. När jag förstår resultatet är det lättare att hantera siffrorna än när de skenade åt båda hållen för några veckor sedan. Samtidigt känns det också bättre när de rör sig överhuvudtaget än när det står stilla på samma siffra vecka ut och vecka in. Stagnation vill jag heller inte ha. Fy vad petig och känslig jag är. Förbannade siffror! Denna gången kändes det iallafall bra och den känslan bär jag med mig nu när jag har gått på julledighet. Ingen vägning nu på ett par veckor. Det innebär att det inte heller är någon terapi på ett par veckor. Jag får dock inte hamna på latsidan för det. Min psykolog skickade med mig en hel massa utmaningar att jobba på medans jag är ledig. Förutom de nya utmaningarna som vi satte upp för mig så ska jag jobba vidare såsom jag har gjort den senaste tiden och anta spontanutmaningar och spontana infall. Får jag för mig att jag ska ta en pepparkaka så ska jag göra det direkt innan känslan och tanken försvinner. Alla såna idéer och spontana känslor ska jag agera på. DET FÅR JAG LOV. Jag har goda marginaler för att kunna peta i mig en väldig massa utöver vad jag lägger upp på min talrik när jag ska äta. Det är liksom inte så att jag ligger på gränsen att vara överviktig och att det skulle vara någon fara för mig att råka få i mig något lite sött eller kaloririkt någon gång. 

Julfirande

Julhelgen har dock ändå varit en utmaning i sig med dubbla julfirande på julafton. Först julfrukost hos släkten och sen klassisk julafton med Kalle, paket, middag och kväll. I min värld ser det ut som mat, mat och mat i stora mängder och mat som är långt mer kaloririkt och annorlunda än vad jag brukar välja. Därtill minimalt med aktivitet och rörelse. Visserligen motiverad att bryta rutiner, men det kommer ändå en väldig massa tankar och strategier i huvudet hur mycket jag än försöker intala mig om att jag vill gå vidare. Just julfirande är en hel dags total förändring och inte bara ett enkelt eftermiddagsinfall. Men jag ger mig själv godkänt för hur jag hanterat julhelgen. Jag VAR social och hälsade på släkten med risken att behöva äta allt vad som fanns där - strategier för att hantera det: ta det lugnt, smaka och ät såsom jag rationellt vet att jag behöver göra. Håll motivationen hög! Jag ÅT lunch hemma för att fylla ut det jag missade på frukosten. Likaså middagen på kvällen höll jag fanan högt och tuggade i mig av allt såsom jag hade planerat i god tid innan. Eftersom jag själv var tvungen att ta med mig min egen veganska mat och därmed planera min julmat ganska noga i god tid så hade jag också kunnat tänka ut hur jag borde och skulle komponera ihop en godkänd middag. Jag tror att det underlättade att jag kunde tänka ut min mat i lugn och ro, utan ångest. Därmed kunde jag vänja mig vid tanken och lättare acceptera även de jobbigare livsmedlen som jag hade sagt åt mig själv att äta. 

Både rödbetssallad, gröt, pepparkakor, knäck och choklad slank ner. Plus att jag ändå tog mig ett litet kvällsmål innan jag gick och la mig, precis såsom jag är ordinerad att göra. Ibland är det nyttigt att vara så förbaskat plikttrogen :-). Däremot blev just peppakakor en rejäl utmaning för mig såsom igår när det var fritt fram att börja plundra pepparkakshuset. Inget mer beskydd av pepparkakshuset innebär att det är öppen marknad att bara äta när man vill. Jag var VÄLDIGT sugen på att bara vräka i mig. Likt i en Tom & Jerry-film skulle jag kunna ta hela och bara stoppa i mig, men vågade inte agera på idén att frossa i mig några stora mängder gammal dammig peppakaka med klistrigt socker och grådassig glasyr. Det blev en mer behärskad variant där jag tog några normalstora bitar och sen var det bra med det. Godkänt - jag ÅT iallafall, jag struntade inte bara i suget på peppakaka. 

Julledighet

Utmaningarna fortsätter hela ledigheten. Barnen är hemma från skola och dagis vilket gör att varje dag nästan oundvikligen blir annorlunda än gårdagen. Att tvinga in oss i rutiner skulle vara alldeles för ansträngande och tråkigt. Det blir också mer stillasittande, vilket är precis vad jag behöver. Numera är jag dessutom stolt och glad ägare av en PS4 (julklapp åt mig själv - för att jag var värd det!), vilket kommer att underlätta stillasittande. Barnens legojulklappar underlättar också. Vi ska ha en kul och rolig julledighet tillsammans. Förutom att ta det lugnt ska jag dricka vin (ordinerat av min psykolog), äta färdigmat, fortsätta äta mitt choklad och annan överbliven julmat. Gärna ska jag utöka mitt sociala liv eller min personliga utveckling också genom att gå på bio, träffa vänner och måla. Nu när den värsta julhetsen är över också så känns det väldigt bra att vara ledig och kunna göra lite vad jag vill och kunna njuta av livet lite extra. Det ska jag unna mig.