fenixthegreen.blogg.se

Träning och hälsa. Kost och moral.

Träning och ambitioner

Kategori: Allmänt

Hur ska man träna, vad ska jag träna för något? I klubb, på gym, hemma, ensam eller i grupp. Det enkla svaret är såklart - "Det är upp till dig, bestäm själv - det ska kännas rätt för dig". 
 
Det lite mer fördjupande svaret är att ställa motfrågan om vad man vill uppnå. Man måste sätta ett mål med vad man gör för att kunna få någon riktning och struktur på sig själv och sin vardag. Målet med träningen måste sen även blandas in i det övergripande livspusslet med allt annat vi vill och tycker att vi måste göra. Ett mål för träningen behöver såklart inte vara superspecifikt som till exempel att man ska springa ett visst maratonlopp eller att man ska spendera ett visst antal timmar på gymmet. 
 
Ett mål kan vara alltifrån att man vill hålla sig i form och därmed frisk tll att man vill klara en viss övning och rörelse till att man ska bli snabbast, starkast eller bäst på häst. När man har hittat ett mål, om än otydligt så måste man fråga sig själv hur man vill träna: Hur länge, hur ofta, var när och hur och även den kanske jobbiga men nyttiga frågan "Varför?". Det finns inget rätt svar på hur, var, när och varför man ska träna. Man måste inte lägga en timme på löpbandet eller gymmet för att kalla det träning. Gör 20 armhävningar! Sådär, nu har du tränat. Oavsett ditt mål med din träning, så har du tränat. Enkel kroppsbelastande träning är också träning och det bidrar till ditt huvudmål oavsett vilken ambitionsnivå du lagt den på. Ifall du bara vill hålla dig i form så klarar du dig bra på 20 armhävningar och liknande övningar ett par gånger om dagen. Vill du bli störst, bäst och snabbast inom något, eller klara av något lopp eller övning, så har du genom att göra enklare kroppsövningar någon gång om dagen bidragit till att du kommer att nå ditt huvudmål, även små steg kan vara steg framåt. 
 
Om man nu står där och inte vet hur man ska hålla sig i form oavsett om man anser sig nybörjare eller vältränad så ska man välja ett sätt. Kroppsbelastande övningar i all ära, men även armhävningar blir såklart tråkigt i längden. Vi måste hela tiden vidga vyerna och vara lite äventyrare. Alla har vi olika nivå av trygghetsbehov och behov av att hålla inom en välkänd trygghetszon där vi vet vad vi gör utan att riskera att göra bort oss, men man kan oavsett detta vidga vyerna och ta in nyheter. Man väljer bara olika stora förändringar. Är man nöjd med kroppsbelastande övningar så finns det enorma mängder av varianter på de flesta övningarna. Små förändringar i hur man utför en övning kan göra en tråkig övning spännande och ny igen, samtidigt som den ger nya muskler träning. Vill man ha större förändringar är det bara fantasin som sätter gränser för vilka vägar man kan välja. Prata med andra, utmana varandra. Huvudsaken här är att komma ihåg att det är aldrig försent att börja testa något nytt. Vill du som 50-åring lära dig slå en frivolt - klart du ska göra det! Det finns inga gränser för vad vi kan göra eller när vi kan göra det. Måla upp en inre bild och kör på den, testar vi inte så vet vi inte hur lätt eller svårt det faktiskt är. Jag har just nu som mål att klara av att göra pistol squats (https://www.youtube.com/watch?v=8tqKpdY7_vE), muscle ups (https://www.youtube.com/watch?v=1fQdBZfIuIY) och human flag (https://www.youtube.com/watch?v=ntQ67E1Fy7k). De ser helt omöjliga ut i mina ögon, men jag jobbar med mitt mentala jag och säger mig att inget är omöjligt, börja testa - gå ut och prova. 
 
Låt fantasin flöda, det viktiga är att ha roligt. Tycker man inte det är jätteroligt att träna eller röra sig - kanske finns det trots allt någon övning som kan vara lockande och göra det roligt och det bara gäller att hitta den. Alternativt är all träning bättre än ingen träning, kör då mindre munsbitar av träning och rörelse för att åtminstone göra något. Kommer man bara igång kan man alltid utvecklas mer. Detta gäller även den ambitiöse - vi kan, bör och ska alltid sträva efter att utvecklas!
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: